Tuesday, March 30, 2010

OLDIE ELLER INTE!

”Ten o’clock postman, bring me her letter”, hörde jag på radion här om dagen. Oldies program på Radio 88 Partille. Fick lite funderingar medan jag körde och noterna från Secret Service låten snurrade i mitt huvud. Ska jag med mina 42 år känna mig som en oldie när jag diggar med i låten? Hur många ungdomar känner till den ?
Och sen vandrar mina tankar till den goda gamla tiden när man fick brev, handskrivna brev i brevlådan.
Oj vad jag saknar att öppna dessa färgglada brev från alla mina trettiofem brevkompisar runt om i världen. På alla språk skrev jag och tränade samtidigt mina färdigheter i grammatiken. Vi skickade varandra bilder på papper och information om var vi bodde och vad det fanns att se.
Vi bestämde att kanske träffas någon gång under sommarlovet.
Istället för att sätta mig vid datorn så satt jag vid skrivbordet med min lilla skrivmaskin och knackade duktigt ner brev efter brev. Klistrade som dekoration på några stickers med katter, hundar, japanska tecknade figurer, blommor, påsk eller jul klistermärke. Hade också fina stämplar i guld och silver eller färg med vilka jag förgyllde kuverten.
Från skolan sprang jag hem med förväntan på att hitta något till mig i den tråkiga brevlådan som hängde på en vägg i trappuppgången.
Jag älskade den stunden. Trapporna upp till lägenheten tog jag 2 steg i taget. Väl uppe på andra våningen svängde jag till höger och öppnade skrikande dörren: ”Mamma, jag har fått tre brev idag!”.
Min stackars mor hade då precis serverat maten men det hejdade mig inte från att öppna breven direkt medans jag då och då stoppade i mig lite mat i munnen.
”Oldie” känner jag mig som när jag tänker tillbaka på det, men inte när jag tänker på hur vi har utvecklats de senaste åren. Idag är det bara att starta datorn och vara framför skärmen hela dagen, facebooka, blogga, redigera bilder, maila, osv.
De fina långa personliga breven, har blivit opersonliga e-mail och oftast väldigt korta.
Inga stickers som dekorerar och de smileys som man nu kan ladda ner brukar innehålla virus.

“Yes, Postman, bring me a letter and make me happy!”

No comments:

Post a Comment